Wat eist het Openbaar Ministerie in Nederland voor dierenmishandeling?

Het is jullie vast niet ontgaan. Gisteren werd een undercoverfilmpje openbaar gemaakt op het internet. In het undercoverfilmpje is te zien hoe het personeel met de varkens omgaat in een slachthuis. Klik HIER voor het filmpje. Let op: schokkende beelden!

Animal Rights filmde een maand lang undercover een slachthuis in Tiel (België). Hoewel de Belgische strafwet van toepassing is op de dierenmishandeling, wil ik jullie in deze blogpost graag de richtlijnen geven van het OM voor dierenmishandeling. Wat zijn richtlijnen precies? Het woord verklapt het eigenlijk al: het OM gebruikt deze richtlijnen bij het bepalen van de eis. Hoewel elke zaak anders is, kan men het volgende verwachten wanneer men zich schuldig maakt aan dierenmishandeling:

first offender (= mensen die voor het eerst in aanraking  komen met justitie) 1x recidive (mensen die al een keer in aanraking zijn geweest met justitie) meermalen recidive (mensen die meerdere keren in aanraking zijn geweest met justitie)
lichte mishandeling Taakstraf van 20 uur Taakstraf van 28 uur of gevangenisstraf van 14 dagen Taakstraf van 40 uur of een gevangenisstraf van 20 dagen.
zware mishandeling Taakstraf van 40 uur  

Taakstraf van 60 uur of een gevangenisstraf van 1 maand

Taakstraf van 80 uur of een gevangenisstraf van 5 weken.
doden Taakstraf  60 uur Taakstraf van 90 uur of een gevangenisstraf van 6 weken. Taakstraf van 100 uur of een gevangenisstraf van twee maanden.

Deze richtlijn heeft betrekking op het mishandelen of verwaarlozen van dieren door particulieren (dus niet bedrijven, zoals het slachthuis in Tiel). Ik kon helaas geen richtlijn voor bedrijven vinden.

Wat vind jij van de richtlijn? Te soepel of te streng? Of juist goed genoeg? Laat het hieronder weten!

 

Advertisements

One thought on “Wat eist het Openbaar Ministerie in Nederland voor dierenmishandeling?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s