‘Ik beroep me op mijn zwijgrecht’

Gisteren bezocht ik een rechtszaak waarin ik voor het eerst meemaakte dat iemand zich op zijn zwijgrecht beriep. De vraag van de rechter was of hij X had geslagen. ‘Ik beroep me op mijn zwijgrecht’. De rechter fronste bedenkelijk zijn wenkbrauwen. ‘Het valt me op dat u wel toegeeft X te hebben geduwd, maar wanneer ik vraag of u X heeft geslagen, beroept u zich op uw zwijgrecht.’

Jullie kunnen vast al een een nadeel van het zwijgrecht kunnen concluderen: de rechter kan een indruk, althans overtuiging, krijgen dat jij het wel hebt gedaan. In art. 338 Sv staat:
1.Het bewijs dat de verdachte het telastegelegde feit heeft begaan, kan door den rechter slechts worden aangenomen, indien hij daarvan uit het onderzoek op de terechtzitting door den inhoud van wettige bewijsmiddelen de overtuiging heeft bekomen.

Ik richt me nu op het stuk van de overtuiging. Door jezelf te beroepen op het zwijgrecht, kan de rechter een indruk krijgen en er dus van overtuigd zijn dat jij het wel hebt gedaan. De rechter heeft ook recht om ‘overtuigd te zijn’ van iets, in de wet staat namelijk dat het telastegelgde feit kan worden aangenomen als de rechter er onder andere van overtuigd is. Naar maar mening zou de verdachte overtuigender en consistenter zijn geweest door te zeggen dat hij het niet had gedaan, aangezien hij zei dat hij alleen geduwd had en niet geslagen. Waarom zou je je dan op je zwijgrecht beroepen als de rechter vraagt of je misschien nog meer hebt gedaan dan duwen? Niet zo’n slimme zet vond ik, want als je het toch niet hebt gedaan kan je dat toch gewoon zeggen?

Verdachten zien het zwijgrecht dus vaak als een toevlucht, niet wetende dat soms hun eigen graf graven…

 

shhh

Advertisements

One thought on “‘Ik beroep me op mijn zwijgrecht’

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s