Waarom is een rechtszaak zo duur? [2/2]

Vorige week poste ik al het eerste deel, gemist? Klik dan hier voor deel 1. 

  • Griffierechten

Wanneer je een procedure start bij de rechter, moet je griffierechten betalen. Je betaalt deze rechten alleen bij civiele (burgerlijke) en bestuursrechtelijke zaken. In vele gevallen krijg je je geld terug als je de zaak wint.

  • Overige kosten:

– gerechtsdeurwaarderskosten: Het is natuurlijk belangrijk dat afspraken worden nagekomen. Een deurwaarder voert ambtshandelingen uit: alle afspraken moeten worden nageleefd, bijvoorbeeld het uitvoeren van een vonnis (uitspraak). Maar de gerechtsdeurwaarder doet meer, zoals het uitbrengen van een dagvaarding. Als jij iemand daagt voor de rechter, moet die gene hier natuurlijk van op de hoogte worden gebracht. Dit staat in de dagvaarding. Ook staat in de dagvaarding de datum en de tijd van de rechtszaak.

– kosten voor deskundigen: soms is een rapport van een deskundige nodig, omdat de rechter bepaalde informatie/kennis mist die relevant kunnen zijn voor zijn beslissing. Maar soms is het ook van belang dat jij tegenbewijs levert en dan is misschien een rapport van een deskundige nodig.

– kosten getuigen: de kosten van een getuigenverhoor bestaan bijvoorbeeld uit reiskosten of eventuele inkomsten die de getuige door het verhoor heeft misgelopen doordat hij niet kon werken.

Al met al kan een rechtszaak al meer dan honderden, soms duizenden euro’s kosten. Niet heel gek dus dat er (gelukkig) zoiets bestaat als recht op rechtsbijstand, want of je nou rijk of minder vermogend bent, iedereen heeft recht op recht! 🙂

 

 

 

 

Advertisements

2 thoughts on “Waarom is een rechtszaak zo duur? [2/2]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s