Het Openbaar Ministerie eist een geldboete van 5.000 euro tegen Geert Wilders

De officier van justitie heeft vandaag een onvoorwaardelijke geldboete geëist van 5.000 euro tegen PVV-leider Geert Wilders. Wilders was hier niet blij mee, zie het onderstaande filmpje. Geert Wilders en zijn advocaat waren niet aanwezig tijdens de zitting.

 

Verschil onvoorwaardelijke straf – voorwaardelijke straf.

Een onvoorwaardelijke straf moet een persoon hoe dan ook uitzitten of uitvoeren. Een voorwaardelijke straf juist niet. Aan een voorwaardelijke straf zitten – zoals het woord al zegt – voorwaarden aan verbonden. Een voorwaarde is bijvoorbeeld dat de veroordeelde binnen een bepaalde termijn niet opnieuw een (andere) fout mag maken. Doet de veroordeelde dit wel? Dan geldt de straf alsnog en daarbij kan er nog een straf bovenop komen doordat de veroordeelde weer een wet heeft overtreden.

Back to the point: het OM baseerde deze vordering op het feit dat Geert Wilders ‘bewust mensen op basis van hun afkomst in de hoek heeft gezet en discriminatie van die groep heeft aangewakkerd’. Volgens het OM had Geert Wilders, voordat hij zijn ‘minder-minder-minder’-uitspraak deed, goed zijn stelling doordacht en zorgvuldig onderbouwd.  Dit weegt voor het OM zwaar mee, omdat hij er dus echt over nagedacht heeft en zich realiseerde dat zijn toespraak strafbare uitlatingen bevatte. Hij had zich er van tevoren op voorbereid om het publiek aanwijzingen te geven en hen te stimuleren om deze uitspraak te doen.

 

Wat vinden jullie? Is de eis te laag? Of vinden jullie de eis van het OM juist (te) zwaar? Bedenk wel: de rechter kan en mag afwijken van de eis. De rechter beslist uiteindelijk. Pas wanneer de rechter ervan overtuigd is dat een bepaalde straf passend is, doet hij uitspraak. Zo mag de rechter bijvoorbeeld Wilders veroordelen tot een gevangenisstraf. Of kan hij juist een boete van ‘maar’ 2000 euro opleggen. Er staat dus nog niks vast! 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s